zondag , 14 juli 2024

NK Zweefvliegen 2024 van start op Terlet

Het Nederlands Kampioenschap Zweefvliegen 2024 op vliegveld Terlet is op woensdag 9 mei van start gegaan met een uiterst succesvolle vliegdag. Bijna alle deelnemende piloten wisten hun dagopdracht succesvol te voltooien dankzij de gunstige weersomstandigheden.

De strijd is losgebarsten

Zweefvliegkampioenschappen zoals het NK, EK of WK vereisen dat vliegers gedurende meerdere dagen uitdagende opdrachten uitvoeren. Elke dag kunnen piloten punten verdienen, wat zorgt voor een spannende opbouw naar de finale. Gisteren namen 46 wedstrijdvliegers in vier verschillende klassen deel, met opdrachten die hen over de grens naar Duitsland voerden.

Optimale vliegcondities benut

De vliegers profiteerden optimaal van de aanwezige stapelwolken, die belangrijk zijn voor het vinden van thermiek. Deze natuurlijke opstijgende luchtstromen zijn cruciaal voor zweefvliegers om grote afstanden af te leggen zonder motorische ondersteuning. De vliegroutes waren uitgestippeld over afstanden van 300 tot 350 kilometer, langs diverse keerpunten terug naar Terlet.

Uitdagingen en buitenlandingen

Hoewel de meeste piloten hun parcours voltooiden, was er ook een vlieger die door een gebrek aan thermiek genoodzaakt was buiten te landen in een akker nabij Goor. Dergelijke buitenlandingen zijn niet ongewoon in de zweefvliegsport en worden veilig uitgevoerd, waarna het team de vlieger en het vliegtuig ophaalt.

Jeugd krijgt ook kansen

Naast de ervaren wedstrijdvliegers kreeg ook een jonge vliegster de kans om te schitteren. Zij bracht vijf uur door in de lucht boven Terlet, een waardevolle ervaring voor haar toekomstige deelname aan wedstrijden, waarbij concentratie en het managen van energie essentieel zijn.

Foto: Willemijn de Lange