vrijdag , 24 mei 2024

AI-piloot vliegt X-62A VISTA

Lockheed Martin Skunk Works® (NYSE: LMT) heeft samen met de U.S. Air Force Test Pilot School en andere partners de Amerikaanse luchtmachtsecretaris Frank Kendall laten vliegen in de X-62A Variable In-flight Simulation Test Aircraft (VISTA). Dit unieke vliegtuig is ontworpen om kunstmatige intelligentie (AI) en autonomiecapaciteiten te testen.

Vooruitgang in AI en autonomie

VISTA is een pionier op het gebied van AI en helpt bij de ontwikkeling en testing van geavanceerde AI-technieken en nieuwe onbemande voertuigontwerpen. Binnen een jaar hebben de teams de eerste live AI-agenten in de systemen van de X-62A geïnstalleerd, een eerste AI versus mens luchtgevecht gesimuleerd en meer dan 100.000 regels vluchtkritische software gewijzigd tijdens 21 testvluchten.

“De behoefte aan snelle en grootschalige innovatie is groter dan ooit. De X-62A VISTA is cruciaal voor het ontwikkelen, testen en integreren van AI en voor het vaststellen van AI-certificeringsnormen die de toekomst van de luchtvaart zullen revolutioneren,” aldus John Clark, vice-president van Lockheed Martin Skunk Works.

Betrouwbare en flexibele testarchitectuur

Lockheed Martin’s open systeemarchitectuur, met Skunk Works’ Model Following Algorithm (MFA) en System for Autonomous Control of the Simulation (SACS), maakt complexe tests mogelijk. Deze updates verbeteren de capaciteiten van VISTA, terwijl snelle softwarewijzigingen en frequente testvluchten mogelijk blijven. Dit versnelt de ontwikkeling van AI en autonomie om te voldoen aan nationale defensieprioriteiten.

Impact van DARPA’s ACE-programma

De prestaties en technologieën ontwikkeld via het DARPA Air Combat Evolution (ACE) programma vormen de basis voor toekomstige verbeteringen in veilige, betrouwbare en efficiënte luchtvaart, zowel militair als commercieel. Kendall’s vlucht volgt op belangrijke erkenningen voor het VISTA-programma, zoals nominaties voor de 2023 Robert J. Collier Trophy en het ontvangen van de James S. McDonnell Award en Aviation Week’s 2024 Laureate Award voor Defensie.