zaterdag , 25 mei 2024

Cessna Ascend boekt vooruitgang

Textron Aviation heeft aangekondigd dat het Cessna Citation Ascend-programma blijft vorderen na de succesvolle voltooiing van talrijke certificeringstests door het prototypevliegtuig en meer dan 350 vliegtesturen. De Citation Ascend zakenjet werd onthuld tijdens de European Business Aviation Convention & Exhibition (EBACE) 2023 en zal naar verwachting in 2025 in gebruik worden genomen.

Verbeterde prestaties en luxe

De nieuwste Citation is ontworpen om een nieuwe cockpit, verbeterde prestaties en een luxueuzere cabine te bieden aan de markt voor middelgrote zakenjets. Het vliegtuig beschikt over state-of-the-art avionica, waaronder autothrottle, een hoge payload en een indrukwekkend bereik, wat zorgt voor minder werkdruk voor piloten en de mogelijkheid om verder te vliegen.

Succesvolle certificeringstests

Chris Hearne, senior vice president Engineering & Programs, zei: “Met de succesvolle voltooiing van strenge certificeringstests en meer dan 350 vliegtesturen door het prototype, hebben we vertrouwen in de voortgang van de ontwikkeling van de Citation Ascend. Het succes van het programma tot nu toe benadrukt de vaardigheden en toewijding van onze teams in het ontwerpen en leveren van de beste luchtvaartervaring voor klanten.”

De Citation Ascend prototype heeft onder andere de volgende tests met succes doorstaan:

  • Extreme hitte- en koudeweertests, die ervoor zorgen dat de systemen van het vliegtuig functioneel en operationeel zijn bij extreme temperaturen.
  • Vogelinslagtests.
  • Remprestatietests.
  • Bandenscheuringtests.
  • Statische en reststerktetests van cockpit- en cabinevensters.

Innovatieve testapparatuur

Het simulator testsysteem van het vliegtuig, bekend als een “Iron Bird,” blijft vooruitgang boeken in de ontwikkeling en ondersteuning van het programma. Door gebruik te maken van unieke Textron Aviation engineering- en productietechnieken, incorporeert het testsysteem het ontwerp van de avionica, elektrische en motorbesturingssystemen van het vliegtuig om pilootfamiliarisatie en vluchtscenario’s te ondersteunen.

Efficiënte motoren en moderne technologie

De Citation Ascend wordt aangedreven door Pratt & Whitney Canada PW545D-motoren, die onlangs zijn gecertificeerd door Transport Canada Civil Aviation. Deze motoren zijn ontworpen om verbeterde brandstofefficiëntie, verhoogde stuwkracht en langere operationele periodes te bieden. De motoren gebruiken nieuwe materialen en technologieën, waaronder een efficiëntere hogedrukcompressor en een verbeterde eentraps hogedrukturbine module. De PW545D-motoren zijn ook uitgerust met Full Authority Digital Engine Control (FADEC), wat de nieuwe autothrottle-technologie mogelijk maakt en zorgt voor maximale efficiëntie en verminderde werkdruk voor piloten.

Over de Cessna Citation Ascend

Textron Aviation heeft de Citation Ascend ontworpen op basis van klantfeedback voor ultieme prestaties en comfort. Met strakke en moderne kenmerken zullen klanten genieten van veel van de luxe die te vinden zijn in de bestverkochte Citation Latitude en Citation Longitude, inclusief een vlakke vloer voor royale beenruimte en flexibiliteit voor passagiers. Het vliegtuig biedt 19 standaard USB-oplaadpoorten en drie universele stopcontacten door het hele vliegtuig, waardoor alle bemanningsleden en passagiers toegang hebben tot ten minste één oplaadpoort. De standaard zitconfiguratie biedt plaats aan negen passagiers.