vrijdag , 21 juni 2024

Schiphol en BAM verduurzamen E-pier

Schiphol en BAM zijn begonnen met de grootschalige vervanging van de klimaatsystemen op de E-pier. Het doel is om de luchthaven aardgasvrij te maken. In plaats van verwarmingsketels op gas worden nieuwe luchtbehandelingskasten en een extra elektrische warmtepomp geïnstalleerd. Deze worden aangesloten op het bestaande warmte- en koudeopslagsysteem in de bodem. Schiphol streeft ernaar dat in 2030 alle eigen gebouwen op de luchthaven aardgasvrij zijn. De samenwerking met BAM is een belangrijke stap in deze richting.

Werkzaamheden tot 2028

BAM Bouw en Techniek werkt tot 2028 aan het aardgasvrij maken van de E-pier, gecombineerd met ander vervangingsonderhoud. De installatie van de nieuwe klimaatsystemen start voordat de oude systemen en gasaansluiting worden verwijderd. In totaal worden een extra warmtepomp, 17 luchtbehandelingskasten en een gerenoveerd warmte- en koudeopslagsysteem geïnstalleerd. Deze verbeteringen zorgen voor duurzame verwarming en koeling van de E-pier. Om overlast voor passagiers en luchtvaartmaatschappijen te minimaliseren, worden de werkzaamheden in fasen uitgevoerd en zoveel mogelijk gebundeld.

Aardgasverbruik verminderen

De E-pier verbruikte jaarlijks gemiddeld 290.000 m³ aardgas. Dit moet in 2030 teruggebracht zijn naar nul. De vernieuwing en vervanging van bestaande installaties is hiervoor cruciaal. De nieuwe klimaatsystemen zonder aardgas dragen bij aan een aanzienlijke vermindering van het gasverbruik. Het gebruik van warmte- en koudeopslag, een bewezen techniek, wordt ook toegepast op de E-pier. Dit levert een aanzienlijke winst op in de vermindering van de CO₂-uitstoot van de luchthaven.

Duurzame samenwerking

De werkzaamheden door BAM Bouw en Techniek maken deel uit van een langdurige duurzame samenwerking met Schiphol. BAM beheert, onderhoudt en optimaliseert de bestaande infrastructuur en verbetert het ondergrondse kabel- en leidingwerk met het oog op elektrificatie van de luchthaven. Ook voert BAM integraal beheer en onderhoud uit aan installaties en bouwkundige onderdelen van onder andere Terminal 3, Schiphol Plaza en meerdere pieren.