vrijdag , 21 juni 2024

Nieuwe avionica voor Cessna Citation Latitude en Longitude

Textron Aviation heeft vandaag aangekondigd dat er geavanceerde Garmin G5000 avionica-upgrades komen voor de best verkochte midsize zakenjet, de Cessna Citation Latitude, en het vlaggenschip van de Citation-familie, de Citation Longitude. Deze investeringen, gebaseerd op klantfeedback, zullen de prestaties en gebruikservaring voor piloten verbeteren. De nieuwe Latitude jets worden vanaf 2025 geleverd en de nieuwe Longitude jets vanaf 2026.

Verbeterde technologieën

Met de nieuwste Garmin G5000 avionica-suite zullen de Latitude en Longitude beschikken over geavanceerde technologieën zoals het Synthetic Vision Guidance System (SVGS). Dit systeem biedt een continue, geo-correcte weergave van de omgeving, inclusief obstakels en start- en landingsbanen. De 3D-weergave van het SafeTaxi® vliegveldomgeving helpt de situatiebewustheid tijdens het taxiën te verbeteren.

Verbeterde situational awareness

De verbeteringen aan SVT (Synthetic Vision Technology) omvatten een 3D-weergave van vliegveldstructuren zoals hangars, terminals en taxibanen, wat bijdraagt aan de veiligheid door betere begeleiding tijdens het taxiën. Deze functies ondersteunen piloten bij het vermijden van gevaarlijke situaties en verhogen de duidelijkheid van topografische kenmerken.

Nieuwe verkeersinformatie en datalink mogelijkheden

De Latitude en Longitude maken gebruik van standaard ADS-B In voor CDTI Assisted Visual Separation (CAVS), wat de verkeersbewustheid van piloten vergroot en helpt bij het handhaven van veilige afstanden tot andere vliegtuigen tijdens visuele nadering. Het SURF IA-systeem biedt waarschuwingen bij pogingen om te starten of te landen op een bezette baan.

Voor bepaalde regio’s biedt de GDL 60 Datalink mogelijkheden voor snelle data-uitwisseling en connectiviteit via Bluetooth, Wi-Fi en LTE-netwerken. Dit systeem maakt automatische draadloze database-updates mogelijk terwijl het vliegtuig is uitgeschakeld.

Over de Cessna Citation Latitude

De Citation Latitude zakenjet heeft een bereik van 2.700 nautische mijlen (5.000 km) met vier passagiers aan boord. Het biedt een ongeëvenaarde cabine-ervaring met een ruim en licht interieur. De klasseleidende startveldlengte van 3.580 voet biedt operators meer bereik vanuit korte velden.

Over de Citation Longitude

Met een bereik van 3.500 nautische mijlen (6.482 km) en een volledige brandstoflading van 1.600 pond (726 kg) biedt de Citation Longitude een superieure passagierservaring in de super-midsize klasse. Het heeft cabinegeluidsniveaus die bijna twee keer zo stil zijn als de dichtstbijzijnde concurrent en biedt een lage cabinedrukhoogte voor meer comfort.