vrijdag , 21 juni 2024

Airbus introduceert geavanceerde Wingman drone

Airbus zal zijn nieuwe Wingman-concept presenteren op de Internationale Lucht- en Ruimtevaarttentoonstelling (ILA) in Berlijn. In de militaire luchtvaart verwijst een “Wingman” naar een piloot in een ander vliegtuig die de vluchtleider beschermt en ondersteunt, en zo bijdraagt aan het succes van de missie. Het Wingman-concept van Airbus werkt op dezelfde manier, maar het is geen piloot of straaljager, maar een drone die door een piloot in een gevechtsvliegtuig zoals de Eurofighter wordt bestuurd. Deze drone kan risicovolle missietaken uitvoeren die een grotere bedreiging zouden vormen voor alleen bemande vliegtuigen.

Innovatieve tentoonstelling op ILA Berlijn

Het 1:1-model van de Wingman, dat Airbus van 5 tot 9 juni zal tentoonstellen op de statische display op de ILA, is vergelijkbaar met een “showauto” die door de auto-industrie wordt gebruikt als ontwerpoefening. Dit model toont alle voorziene capaciteiten zoals lage waarneembaarheid, integratie van diverse bewapening, geavanceerde sensoren, connectiviteit en samenwerking met bemande vliegtuigen. Net als bij showauto’s zal niet alles wat tentoongesteld wordt in serieproductie terechtkomen. Het model op de ILA Berlijn dient als basis en katalysator om de ontwerpeisen voor elke generatie van de Wingman verder te ontwikkelen.

Vergroten van capaciteiten van gevechtsvliegtuigen

Op basis van het huidige concept is de Wingman bedoeld om de capaciteiten van huidige bemande gevechtsvliegtuigen te vergroten met onbemande platforms die wapens en andere effectors kunnen dragen. “De Duitse luchtmacht heeft een duidelijke behoefte geuit aan een onbemand vliegtuig dat missies van bemande straaljagers ondersteunt voordat het Future Combat Air System in 2040 operationeel wordt,” zei Michael Schoellhorn, CEO van Airbus Defence and Space. “Ons Wingman-concept is het antwoord. We zullen deze innovatie verder ontwikkelen zodat we de Duitse luchtmacht een betaalbare oplossing kunnen bieden met de prestaties die nodig zijn om de effecten te maximaliseren en de kracht van de straaljager-vloot in de jaren 2030 te vermenigvuldigen.”

Missietaken van de Wingman

De taken van de Wingman variëren van verkenning tot het verstoren van doelen en het aanvallen van doelen op de grond of in de lucht met precisiegeleide munitie of raketten. Piloten in bemande vliegtuigen fungeren als “command fighters” en hebben altijd de controle over de missie. Zij zijn altijd de uiteindelijke beslissingsautoriteit, terwijl zij profiteren van de bescherming en het kleinere risico dat de delegatie van tactische taken aan onbemande systemen biedt. Een bijkomende focus ligt op het op een betaalbare manier vergroten van de totale gevechtskracht, zodat luchtmachten het aantal vijandelijke troepen in conflicten kunnen evenaren.