vrijdag , 21 juni 2024

Pilatus en Synhelion lanceren samenwerking voor zonnebrandstoffen

Pilatus en Synhelion starten een strategische samenwerking om zonnebrandstoffen voor de luchtvaartindustrie te versnellen. Pilatus gaat Synhelion’s zonnebrandstoffen gebruiken voor eigen operaties en aanbieden aan klanten op middellange termijn. Pilatus is aandeelhouder geworden in Synhelion, wat hun toewijding aan de verduurzaming van het luchtverkeer onderstreept.

Synhelion’s visie op zonnebrandstoffen

Synhelion, opgericht in 2016 als een spin-off van ETH Zürich, streeft naar vervanging van fossiele brandstoffen door hernieuwbare zonnebrandstoffen. Hiermee wil het bedrijf de reisindustrie helpen decarboniseren. Pilatus vliegtuigen zijn al gecertificeerd voor het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF), maar deze brandstoffen uit biomassa of afvalproducten zijn onvoldoende beschikbaar.

Innovatieve productie en plannen voor de toekomst

Synhelion bouwt momenteel ’s werelds eerste industriële fabriek voor de productie van zonnebrandstoffen in Duitsland. Vanaf 2025 staat de bouw van een commerciële fabriek in Spanje gepland. Tijdens dit proces worden brandstoffen geproduceerd uit zonne-energie. Pilatus hoopt deze brandstof eerst voor eigen vliegtuigen te gebruiken en later aan klanten aan te bieden.

Lange termijn commitment

De samenwerking versterkt Pilatus’ lange termijn toewijding aan duurzame luchtvaart. Hansueli Loosli, voorzitter van de raad van bestuur van Pilatus, benadrukt: “Pilatus zet zich al jaren in voor duurzaamheid en energie-efficiëntie. We geloven dat duurzame vliegtuigbrandstof de toekomst van de luchtvaart is en dit is onze manier om bij te dragen.”

Pilatus als pionier in duurzame luchtvaart

Markus Bucher, CEO van Pilatus, voegt toe: “We zijn overtuigd van de waarde van zonnebrandstoftechnologie. Deze brandstoffen zijn de beste manier om luchtverkeer zo snel mogelijk te verduurzamen. We zijn verheugd om samen met Synhelion een pioniersrol te spelen en bij te dragen aan duurzaamheid in de luchtvaartindustrie.”

Synhelion’s visie en samenwerking

Philipp Furler, Co-CEO en medeoprichter van Synhelion, zegt: “We zijn trots om Pilatus als partner en aandeelhouder te hebben. De komende jaren richten we ons op het wereldwijd opschalen van onze brandstoffen. Samen willen we binnen tien jaar duurzame zonnebrandstoffen uitrollen naar de hele Pilatus klantenvloot.”