vrijdag , 21 juni 2024

Airbus en Avincis bundelen krachten voor geavanceerde luchtmobiliteit

Airbus en Avincis hebben een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend voor de ontwikkeling van Advanced Air Mobility (AAM). De bedrijven zullen samenwerken om mogelijkheden te verkennen voor de inzet van elektrische verticaal opstijgende en landende (eVTOL) vliegtuigen in Europa.

Definiëring van operationele concepten

Door deze overeenkomst richten Airbus en Avincis zich op het definiëren van operationele concepten voor eVTOL’s in Europa en daarbuiten. Beide partijen zullen gezamenlijk werken aan het bepalen van missieprofielen voor eVTOL-operaties in Europa en andere doelregio’s. Deze samenwerking is een verdere stap in de richting van het creëren van een AAM-ecosysteem en een uitbreiding van de langdurige relatie tussen Airbus en Avincis.

Belang van de samenwerking

John Boag, CEO van Avincis, zei: “Onze samenwerking met Airbus is een belangrijke mijlpaal voor Avincis. eVTOL’s zullen een belangrijke rol spelen in onze langetermijnvlootstrategie naarmate deze technologieën zich verder ontwikkelen. Airbus staat aan de voorhoede van deze evolutie en we zijn verheugd om met hun team samen te werken om duurzame oplossingen voor noodhulpdiensten wereldwijd te realiseren.”

Missiepotentieel van CityAirbus NextGen

Balkiz Sarihan, hoofd Urban Air Mobility bij Airbus, voegde toe: “We zijn verheugd om samen te werken met Avincis. Hun gevestigde operationele netwerk is essentieel voor het verkennen van het missiepotentieel van CityAirbus NextGen. Door deze samenwerking zullen we onderzoeken hoe eVTOL’s kunnen bijdragen aan missies die levens redden en gemeenschappen beschermen.”

Avincis’ wereldwijde vloot

De wereldwijde vloot van Avincis omvat momenteel ongeveer 60 Airbus-vliegtuigen, die cruciaal zijn voor het leveren van veilige en betrouwbare operaties vanuit bases in Europa, Afrika en Zuid-Amerika. Avincis en Airbus hebben een langdurige en succesvolle samenwerking ontwikkeld, wat de basis vormt voor deze nieuwe eVTOL-samenwerking.

Toekomstige ontwikkelingen

Airbus blijft zich inzetten voor het uitbreiden van zijn netwerk van partnerschappen om een levensvatbare AAM-markt te bevorderen. De volledig elektrische CityAirbus NextGen-prototype werd in maart 2024 aan het publiek gepresenteerd en ondergaat momenteel tests in het AAM-testcentrum van het bedrijf in Donauwörth, Duitsland.