donderdag , 20 juni 2024

Oude Chinook-helikopter in Nationaal Militair Museum

Een oude Chinook-transporthelikopter (D-663) staat vanaf vandaag in het Nationaal Militair Museum in Soest. Dit toestel, dat sinds de jaren negentig in gebruik was, is door Defensie geschonken omdat de volledige Chinook-vloot is vervangen en gemoderniseerd. In november 2022 leverde de Amerikaanse fabrikant Boeing de laatste van in totaal twintig nieuwe Chinook-helikopters af.

Chinook-helikopters als werkpaarden van Defensie

De Chinook-helikopter staat bekend als een veelzijdig werkpaard. Het toestel werd ingezet voor diverse taken zoals het verplaatsen van militairen en materieel, het transporteren van grote en zware objecten, medische evacuaties en het blussen van natuurbranden. Door intensief gebruik raakten de oude helikopters versleten, waarna ze vervangen werden door de nieuwe, moderne CH-47F MYII CAAS-transporthelikopters. Deze nieuwe modellen zijn gehuisvest bij het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen.

Unieke kenmerken van de Chinook

De Chinook-helikopter is herkenbaar aan de dubbele rotorbladen, een kenmerk dat het toestel een unieke uitstraling geeft en bijdraagt aan zijn veelzijdigheid en betrouwbaarheid in diverse missies.

Link: www.nmm.nl