vrijdag , 21 juni 2024

Internationale jachtvliegers oefenen 1-tegen-1 gevechten

Op de Amerikaanse vliegbasis Ramstein vond gisteren een spectaculaire training plaats, genaamd Ramstein 1v1. Tijdens deze oefening namen jachtvliegers uit negen verschillende landen het in 1-tegen-1-luchtgevechten tegen elkaar op. De Koninklijke Luchtmacht was aanwezig met zowel F-35’s als F-16’s.

Verrijking van kennis en kameraadschap

De training biedt niet alleen waardevolle ervaring voor de jachtvliegers, maar ook voor het technisch grondpersoneel. Zij krijgen de kans om kennis te maken met verschillende types vliegtuigen van andere landen. Daarnaast zorgt deze oefening voor versterkte kameraadschap tussen de deelnemende landen.

Focus op vliegkwaliteiten en tactieken

Ramstein 1v1 is opgezet als een vriendschappelijke competitie. Het doel is niet om te bepalen wie de beste piloot is, maar om de vliegkwaliteiten en tactieken te verbeteren tijdens het zogenaamde basic fighter maneuvring. Dit houdt in dat de piloten proberen de vijand uit te schakelen in een luchtgevecht op korte afstand, beter bekend als een dogfight.

Historie en toekomst van Ramstein 1v1

Deze oefening is gebaseerd op een training van de Amerikaanse Marineluchtvaartdienst, die dit drie keer per jaar organiseert. Dit jaar namen 37 vliegtuigen deel uit België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Noorwegen en de Verenigde Staten. Een Canadese firma, die in Duitsland optreedt als oefenvijand met jachtvliegtuigen, was dit jaar te gast en zal mogelijk in de toekomst deelnemen. De organisatie hoopt de training jaarlijks te kunnen herhalen.