donderdag , 20 juni 2024

Nieuwe satellietcontracten voor Yahsat met Airbus

Al Yah Satellite Communications Company PJSC (Yahsat), de toonaangevende satellietoplossingenprovider van de VAE, heeft vandaag aangekondigd dat het een contract heeft afgesloten met Airbus Defence and Space voor de bouw van nieuwe geostationaire telecommunicatiesatellieten, Al Yah 4 (AY4) en Al Yah 5 (AY5).

Airbus begint met ontwerp en bouw

Deze belangrijke stap volgt op de ondertekening van een ‘Authorisation-to-Proceed’ met Airbus in het tweede kwartaal van 2023 om te beginnen met de initiële activiteiten met betrekking tot het AY4- en AY5-satellietprogramma. Airbus zal de AY4- en AY5-satellieten ontwerpen en bouwen op basis van het Eurostar Neo-platform, met flexibele payloads en gebruikmakend van de sterke erfenis van de Eurostar-familie. De flexibele multi-band payloads kunnen volledig opnieuw worden geconfigureerd in een baan om de aarde en zijn in staat om het dekkingsgebied, de capaciteit en de frequentie “on the fly” aan te passen aan veranderende missiescenario’s.

Geavanceerde communicatiemogelijkheden

Beide satellieten, AY4 en AY5, zullen veilige overheidscommunicatie bieden over een groot geografisch gebied in het Midden-Oosten, Afrika, Europa en Azië. De nieuwe geavanceerde satellieten zullen uiteindelijk Al Yah 1 en Al Yah 2 vervangen, die respectievelijk in 2011 en 2012 werden gelanceerd en gebaseerd zijn op een eerdere versie van het door Airbus gebouwde Eurostar-platform.

Versterking van de Yahsat-Airbus relatie

Alain Fauré, hoofd van Space Systems bij Airbus, verklaarde: “Vandaag markeert een echte mijlpaal met Yahsat die onze baanbrekende volledig flexibele satelliettechnologie selecteert. Zestien jaar geleden tekenden we ons eerste contract met Yahsat, waarmee we de eerste soevereine telecommunicatiesatelliet naar de VAE brachten. En nu versnelt onze langdurige relatie met dit contract voor twee Eurostar Neos, wat de in-orbit middelen van Yahsat verder versterkt.”

Ali Al Hashemi, CEO van Yahsat, voegde daaraan toe: “We zijn verheugd dit contract met Airbus te ondertekenen als onderdeel van onze voortdurende inspanningen om onze satellietcommunicatiecapaciteiten te verbeteren met de volgende generatie satellieten. Dit is een belangrijke stap in de groeitraject van Yahsat. De Al Yah 4 en Al Yah 5 satellieten zullen ons in staat stellen de VAE-regering nieuwe geavanceerde oplossingen te bieden. Bovendien zullen de twee nieuwe LEO-satellietplatforms de toekomstige richting van Yahsat ondersteunen door multi-orbit satellietoplossingen aan zijn klanten te bieden.”

Toekomstige lanceringen en ontwikkeling

Airbus zal beide satellieten ontwerpen en bouwen en ook componenten voor het grondcontrolesegment leveren. Beide satellieten zullen een ontwerplevensduur van 15 jaar hebben en zijn gepland om respectievelijk in 2027 en 2028 gelanceerd te worden. Airbus ontwikkelt momenteel ook de Thuraya 4 (T4) satelliet om zowel Yahsat’s VAE-overheidsklant als Thuraya’s klanten te bedienen. De T4 is eveneens gebaseerd op het Eurostar Neo-platform en zal naar verwachting in de tweede helft van 2024 gelanceerd worden en in de tweede helft van 2025 in gebruik genomen worden.

Ondersteuning door ESA

De ontwikkeling van het Eurostar Neo-platform en de flexibele payloads van Airbus is ondersteund door de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) en nationale ruimteagentschappen in heel Europa.