donderdag , 25 juli 2024

Nieuwe technologieën voor bagage afhandeling

Tijdens de Future Travel Experience conferentie in Dublin vond de aftrap van het programma BOOST plaats. Dit initiatief, opgezet door Royal Schiphol Group, Future Travel Experience en het innovatie consultancybedrijf nlmtd, heeft als doel om luchthavens samen te laten werken aan nieuwe technologieën en verbeteringen op het gebied van robotica en automatisering bij de bagage-afhandeling.

Innovatieve samenwerking

Schiphol, Incheon (Zuid-Korea) en Avinor (Noorwegen) zijn de eerste luchthavens die hun innovatiekracht hiervoor bundelen. “Ons uiteindelijke doel is om de fysieke belasting te verminderen en de arbeidsomstandigheden voor bagagemedewerkers te verbeteren. Met BOOST kunnen we sneller en in gezamenlijkheid werken aan slimme oplossingen hiervoor. Informatie en inzichten worden structureel gedeeld met de andere kernpartners, waardoor iedereen kan profiteren van meerdere tests zonder deze onafhankelijk te hoeven uitvoeren,” aldus Dennis van Kleef, Programme Lead Baggage.

Specifieke technologische uitdagingen

Elke luchthaven pakt een specifieke technologische uitdaging aan voor het automatiseren van het bagageproces. Schiphol richt zich op het doorontwikkelen van de COBOT en start tevens met Eltonomous, een alternatieve robotlaadoplossing. Incheon werkt aan een geautomatiseerd afhandelingsconcept voor afwijkende bagage, terwijl Avinor een nieuw digitaal planningssysteem test dat de efficiëntie verbetert, handmatig werk vermindert en de snelheid van de afhandeling verhoogt.

Focus op verbeterde arbeidsomstandigheden

Met deze samenwerking hopen de luchthavens de werkomstandigheden voor bagagemedewerkers aanzienlijk te verbeteren. Door gebruik te maken van geavanceerde robotica en automatiseringstechnieken, kunnen taken die normaal gesproken fysiek belastend zijn, worden geautomatiseerd. Dit zorgt niet alleen voor een efficiënter proces, maar draagt ook bij aan de gezondheid en veiligheid van het personeel.