donderdag , 25 juli 2024

Koning in Apache gevechtshelikopter boven vijandelijk gebied

Koning Willem-Alexander heeft vandaag een indrukwekkende trainingsvlucht gemaakt in een Apache-gevechtshelikopter boven de 300 hectare grote Spadeadam Range van de Britse luchtmacht in Noord-Engeland. Dit trainingsgebied staat bekend om zijn uitdagende omstandigheden, vergelijkbaar met opereren in oorlogsgebied.

Nagespeelde vijandelijke dreigingen

Het gebied is uitgerust met radarsystemen die vijandelijke dreigingen simuleren. De helikopterbemanningen moeten deze systemen zien te misleiden met hun zelfbeschermingsmiddelen. Daarnaast wordt er laagvliegend dekking gezocht achter heuvels en bospercelen. Het uitschakelen van radarsystemen behoort ook tot de opdrachten, aangezien deze systemen raketten kunnen afvuren op gedetecteerde helikopters.

Aan het front

Deze trainingssessies, onder de naam Tac Blaze, zijn cruciaal voor de tactische ontwikkeling van helikoptervliegers. Naast Apaches, nemen ook Chinooks en Cougars deel aan de oefeningen, waarbij zij onder andere militairen van de 11 Luchtmobiele Brigade ‘aan het front’ droppen. Het doel is dat zowel de helikopters als de ‘Rode Baretten’ ongeschonden het strijdtoneel verlaten.

Tac Blaze tot 5 juli

Tac Blaze, gestart op maandag, duurt nog tot 5 juli en omvat diverse bloedstollende scenario’s, soms met deelname van landmachtmilitairen. Het doel is om alle betrokken partijen, inclusief de helikopterpiloten, optimaal voor te bereiden op echte gevechtssituaties.

Koning toont interesse

Na zijn eigen trainingsvlucht sprak Koning Willem-Alexander met enkele deelnemers van de oefening en toonde hij grote interesse in de uitgevoerde manoeuvres en tactieken.