donderdag , 25 juli 2024

Airbus Helicopters test nieuwe NH90 Standard 2

Airbus Helicopters is begonnen met de testcampagne voor het prototype van de NH90 Standard 2. Deze configuratie is specifiek ontwikkeld voor de Franse Legerluchtvaart en ondersteunt speciale operaties. Het Franse Ministerie van Defensie heeft in totaal 18 NH90’s in deze configuratie besteld. De testvluchten zullen doorgaan tot het einde van het jaar, volgens de planning van de Franse Directie Generaal Bewapening (DGA).

Verbeterde uitrusting en capaciteiten

De NH90 Standard 2-configuratie bevat onder andere de integratie van het Safran Euroflir 410 elektro-optische systeem, een nieuwe digitale kaartgenerator, ruimte voor een derde bemanningslid en vergrote schuiframen aan de achterkant die zelfbeschermingswapens kunnen dragen. De tests zullen het ontwerp van deze nieuwe configuratie valideren.

Voorbereiding op toekomstige upgrades

Het prototype is voorzien van mechanische en elektrische voorzieningen voor het Distributed Aperture System (DAS) en een nieuwe generatie Helmet Mounted Sight Digital Display (HMSD-DD), bedoeld voor toekomstige integratie. Deze systemen zullen de capaciteiten van speciale eenheden verbeteren onder zware omstandigheden.

Onderdeel van een groter programma

Deze testvluchten maken deel uit van een programma dat in 2020 werd gelanceerd door de NATO Helicopter Management Agency (NAHEMA) en NHIndustries (NHI), met partnerbedrijven Airbus Helicopters, Leonardo en Fokker. Dit programma richt zich op de ontwikkeling en upgrade van tien NH90 TTH’s naar de Standard 2-configuratie. In december 2023 kende NAHEMA namens het Franse Ministerie van Defensie een contract toe voor de productie van acht extra NH90 TTH’s in de Standard 2-configuratie, wat vertrouwen in het NH90-programma benadrukt.

Toekomstige inzet en ondersteuning

Aan het einde van dit decennium zal de Franse Legerluchtvaart 81 NH90 TTH’s in gebruik hebben. De NH90 werd voor het eerst geleverd aan het Franse leger in 2011. Tot nu toe zijn er 63 NH90 TTH’s geleverd en zijn ze ingezet in Mali sinds 2014, met in totaal 50.000 vlieguren. De Franse NH90’s worden ondersteund door NHI onder het NH90 Operational Support (NOS) contract, dat logistiek en onderhoud grotendeels aan NHI delegeert.

Joint venture en expertise

NHIndustries, de grootste joint venture op het gebied van rotorcraft, is verantwoordelijk voor het ontwerp, de productie en ondersteuning van de NH90. De joint venture bestaat uit Airbus Helicopters (62,5%), Leonardo (32%) en GKN Fokker (5,5%), die elk hun beste vaardigheden en expertise inbrengen in dit project.