donderdag , 25 juli 2024

Handige tips voor een vlotte start vanaf Schiphol

Aanstaande vrijdag start de zomervakantie voor de eerste regio in Nederland. Tijdens de vakantieperiode, die tot 1 september duurt, verwacht de luchthaven in totaal 12.3 miljoen reizigers. Dat zijn gemiddeld 69.000 vertrekkende reizigers per dag en op piekdagen zo’n 81.500 vertrekkende reizigers per dag.  De luchtvaartsector adviseert reizigers om zich daarom ook goed voor te bereiden met een gezamenlijk top 10 aan reistips. Zo gaat de zomervakantie voor iedereen soepel van start.  

Deze zomer vliegen reizigers voornamelijk naar zonnige bestemmingen zoals Spanje en Griekenland, maar ook Groot- Brittannië is in trek. Om deze reizigers goed voorbereid op reis te laten gaan, heeft Schiphol in samenwerking met verschillende partijen de top 10 tips voor reizigers samengesteld. Goede voorbereiding is immers het halve werk en dat begint zowel thuis, als bij het plannen van de reis naar de luchthaven maar ook op Schiphol zelf.  

De top 10 tips voor reizigers 

  1. Pak de (hand)bagage slim in, verwijder oude kofferlabels en check van tevoren wat mee mag. Doe daarnaast dunne kleding en lage schoenen aan. 
  2. Check thuis alvast in voor je vlucht. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je online inchecken. Dan hoef je op Schiphol alleen nog maar bagage af te geven.  
  3. Kom op tijd naar de luchthaven. Reizigers adviseren we daarom om de tijd die de luchtvaartmaatschappij aangeeft aan te houden. Over het algemeen is dat 2 uur van tevoren voor Europese vluchten en 3 uur voor intercontinentale vluchten. 
  4. Reizigers die vliegen met KLM, Transavia of TUI kunnen op parkeerplaats P3 hun koffers afgeven en inchecken.  
  5. Voor passagiers die vliegen met easyJet geldt dat ze gebruik kunnen maken van de  Twilight Bag Drop service als zij voor 08:00 uur ‘s ochtends vanaf Schiphol vertrekken. Met deze gratis service kunnen zij hun ruimbagage een avond van tevoren afgeven. Dat scheelt tijd op de ochtend zelf. 
  6. Boek een gratis tijdslot voor de securitycontrole. Dat kan al drie dagen voor vertrek. Het reserveren van een tijdslot kan ook met de Schiphol-app.  
  7. Ga snel door de security check. Op Schiphol maken we gebruik van 3D CT-scans en hoeven reizigers elektronica, zoals een laptop en telefoon niet uit hun handbagage te halen. 
  8. Houd rekening met de regels en controles van de Koninklijke Marechaussee bij reizen met een minderjarig kind.    
  9. Check de geldigheid van je paspoort. Ben je 14 jaar of ouder? Maak dan zoveel als mogelijk gebruik van de selfservice paspoortcontrole
  10. Controleer van tevoren  de regels van Douane Nederland over wat er wel en niet ingevoerd mag worden in Nederland bij terugkomst. Dan kan ook via de Reisapp van de overheid.  

Drukkere periode 
Tijdens een vakantieperiode vliegen meer reizigers tegelijkertijd en is het drukker op Schiphol. Het kan daarom zijn dat reizigers langer moeten wachten bij de check-in, de securitycontrole of paspoortcontrole. Ook als veel reizigers tegelijkertijd terugkomen van hun reis, verwachten we dat ze mogelijk wat langer moeten wachten bij de paspoortcontrole. Met alle medewerkers op de luchthaven spannen we ons in om de reis op Schiphol zo soepel mogelijk te laten verlopen.  

Voor meer informatie over reizen vanaf Schiphol en alle andere tips: bezoek onze websiteof raadpleeg de Schiphol App.  De top 10 aan reistips is in samenwerking tot stand gekomen met KLM, Transavia, TUI, easyJet,  de Koninklijke Marechaussee en Douane Nederland.