woensdag , 29 mei 2024
Air France-KLM-Martinair Cargo

KLM Cargo vliegt reserve mast naar Volvo Ocean Race

De reservemast voor Team Dongfeng is door Air France-KLM-Martinair Cargo met een KLM Boeing 747 full freighter van Schiphol naar Sao Paulo gevlogen. Het laden, door de neus van het vliegtuig, van de 30 meter lange mast is een bijzondere klus die veel voorbereiding en speciale aandacht vergt. Martinair Cargo heeft bij twee eerdere edities van de Volvo Ocean Race ook al eens een nieuwe mast vervoerd.

Tijdens het vijfde traject in de Volvo Ocean Race 2014-2015, van Auckland (Nieuw Zeeland) naar Itajai (Brazilië), heeft Team Dongfeng zware averij opgelopen door een gebroken mast. Dongfeng is een Chinees gesponsord team met een Chinees/Franse bemanning onder leiding van de Franse skipper Charles Caudrelier.

Dongfeng leidde het klassement bij de start van ‘leg 5’, dat gezien wordt als het allerzwaarste gedeelte van de race waarbij de teams de meest extreme omstandigheden te verduren krijgen in de zuidelijke Grote Oceaan. Winden met orkaankracht, monstergolven en ijsbergen maken het tot een uiterst verraderlijk traject.

Niet ver van Kaap Hoorn sloeg voor Dongfeng het noodlot toe en brak de grote mast, vlak boven de 3e ‘spreaders’. Het lukte de bemanning in het uiterste zuiden van het continent een haven binnen te lopen en het overgebleven gedeelte van de mast te stabiliseren. Schip en bemanning zijn nu op motorkracht alsnog onderweg naar de finishplaats Itajai aan de Braziliaanse kust.

Ook al heeft Dongfeng de strijd in ‘leg 5’ moeten staken, en zij slechts 8 punten zullen krijgen, behoudt het team de 2e plaats in het algemeen klassement en daarmee kans op de eindzege. Naar verwachting is de finish van het laatste gedeelte eind juni in Gotenburg (Zweden). Het Nederlandse team, Team Brunel, staat derde en heeft nog een goede kans op de eindoverwinning.

Op 10 april j.l. is de mast in Sao Paulo aangekomen en wordt met een vrachtwagen naar Itajai gebracht. Een reis van nog eens 3-4 dagen! Hopelijk verloopt alles zodanig voorspoedig dat Dongfeng weer helemaal gereed is voor de start van ‘leg 6’ op zondag 19 april.

Air France-KLM-Martinair Cargo vliegt reserve mast naar Volvo Ocean Race in Brazilië
Air France-KLM-Martinair Cargo vliegt reserve mast naar Volvo Ocean Race in Brazilië

Links:
– http://www.volvooceanrace.com
– https://www.afklcargo.com