zaterdag , 25 mei 2024

Recordaantal klachten geluidshinder en stank Eindhoven Airport

Het aantal klachten over geluidshinder en stank van Eindhoven Airport is naar een nieuw record gestegen. In 2018 kwamen er bijna 45.000 meldingen binnen, 16.000 meer dan in het jaar 2017. De meeste klachten komen uit de stad Eindhoven en het aantal meldingen uit Son en Breugel stijgt snel.

Uit cijfers van defensie blijkt niet alleen dat het aantal klachten, maar ook het aantal klagers over Eindhoven Airport vorig jaar is gestegen. In 2017 dienden ruim 1500 mensen een digitale klacht in, vorig jaar waren dat er ruim 2500.

Hard standpunt
De meeste meldingen kwamen vorig jaar, net als in 2017, uit Eindhoven.

Het aantal meldingen uit de buurgemeente Son en Breugel steeg van 66 in het laatste kwartaal van 2017 naar 1500 in het laatste kwartaal van 2018. Voor de gemeenteraad van Son is dat reden om een hard standpunt in te nemen, nu mogelijke uitbreiding van het aantal vluchten op het programma staat. Die uitbreiding is onbespreekbaar, vindt de raad, als de uitstoot van vliegtuigen niet afneemt.

De gemeenteraad van Son en Breugel zal dat ook kenbaar maken bij voormalig staatssecretaris Pieter van Geel. Hij onderzoekt op dit moment op verzoek van het Rijk en de regio Eindhoven hoe de toekomst van het tweede vliegveld van Nederland eruit moet zien. Er liggen diverse scenario’s voor, meldt het Eindhovens Dagblad, van forse groei tot krimp. Komend voorjaar moet duidelijk worden welke richting het op gaat.