dinsdag , 19 maart 2024

Interactieve VFR-chart Nederland online

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) lanceert de interactieve VFR-chart viewer van Nederland voor VFR-vliegers. De online kaart is een interactieve versie van de ICAO Aeronautical Chart Netherlands (schaal 1:500.000). Anders dan op de papieren kaart of de pdf-versie, is het bij de interactieve kaart mogelijk kaartlagen aan en uit te zetten, in en uit te zoomen en data toe te voegen. LVNL zet in op het eigentijdser en efficiënter maken van de informatievoorziening. De VFR-chart viewer is hier een resultaat van.

De VFRchart viewer is bedoeld om VFR-vliegers te ondersteunen in een goede vluchtvoorbereiding en bij een veilige uitvoering van hun vlucht. Op deze digitale, interactieve manier wordt het eenvoudiger om vliegers bekend te maken met het Nederlandse luchtruim. Naast dat gebruikers kaartlagen aan- en uit kunnen zetten en in- en uit kunnen zoomen, is het ook mogelijk om specifieke informatie van kaart-elementen op te vragen. Door te klikken op een luchtruim worden details getoond, iets wat op de papieren kaart uiteraard niet kon. ADC (AeroDrome Chart) en VAC (Visual Approach Chart) kaarten uit de eAIP zijn te benaderen door op een luchthaven in de kaart te klikken.

Daarnaast kunnen andere data aan de kaart worden toegevoegd, bijvoorbeeld neerslagdata van het KNMI, maar ook eigen data zoals kml-bestanden van Google Earth. Een ander voordeel van de online kaart is dat het updaten van de data eenvoudiger is, waardoor LVNL de kaart frequenter kan bijwerken. Ook kunnen gebruikers zelf data voor eigen gebruik in diverse formats toevoegen aan de viewer. Het blijft mogelijk om (delen van) de kaart af te drukken.

De viewer is in samenwerking met het Kadaster, AOPA, KNVvL, NACA en SWECO ontwikkeld. De viewer is voor iedereen vrij toegankelijk. De belangrijkste data en functionaliteiten zijn in deze eerste versie aanwezig en zijn het resultaat van een uitgebreide dialoog met de gebruikers van de VFR kaart. De komende tijd wordt de kaart doorontwikkeld en worden er tutorials gepubliceerd. De data worden meerdere keren per jaar ververst indien er relevante wijzigingen plaatsvinden. Zo is de viewer altijd actueel. In overleg met gebruikers wordt over nieuwe toepassingen nagedacht, zoals het tonen van een 3D-luchtruim en het offline raadplegen van de viewer.

Link:
https://vfrchart.lvnl.nl/