donderdag , 23 mei 2024

Luchtmacht versterkt met terugkeer Apache Echo helikopters

De Nederlandse luchtmacht heeft een belangrijke mijlpaal bereikt met de terugkeer van de eerste twee gemoderniseerde Apache AH64E (Echo) helikopters. Deze gevechtshelikopters, na een ingrijpende upgrade in de Verenigde Staten, zijn nu weer terug op Nederlandse bodem. Ze arriveerden rond het middaguur op Vliegbasis Woensdrecht, vervoerd door een militair C-17 transportvliegtuig.

Terugkeer van Apache Echo’s

De Apache Echo, een geavanceerde variant van de eerdere Apache Delta (AH-64D), is een bewijs van de voortdurende inspanningen van Defensie om haar vloot te moderniseren en operationeel relevant te houden. Met deze terugkeer start een reeks leveringen die tot medio 2025 zullen doorgaan, waarbij in totaal 20 Apache Echo’s terug zullen keren naar Nederland.

Over de Apache Echo

De Apache Echo is uitgerust met nieuwe radarsystemen, sensoren, en geavanceerde radio- en navigatiesystemen. Belangrijke verbeteringen zijn ook de moderne composieten rotorbladen en een verhoogd motorvermogen. Deze upgrades garanderen dat de Apache-helikopters tot ten minste 2050 operationeel effectief en relevant blijven voor de Nederlandse Defensie.

Moderniseringsproces bij Boeing

De ingrijpende modernisering van de helikopters is uitgevoerd door fabrikant Boeing. Hierbij werden de toestellen volledig ontmanteld en ondergingen ze een grondige inspectie, waarbij componenten werden getest, hergebruikt of vervangen. Dit proces was essentieel voor de transitie naar de gemoderniseerde Echo-variant.

Onderhoud en testen op LCW

Na aankomst op de Vliegbasis Woensdrecht, worden de Apaches door het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW) in vliegbare staat gebracht. Dit omvat montage, onderhoud en uitgebreide systeemtesten, gevolgd door het verkrijgen van een bewijs van luchtwaardigheid. Pas na deze zorgvuldige processen zullen de helikopters operationeel ingezet kunnen worden.

Toekomstige inzet en thuisbasis

De toekomst ziet er veelbelovend uit voor deze gemoderniseerde vloot. Na een aantal testvluchten, zullen de Apaches naar hun definitieve thuisbasis vliegen, het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen. Hier zullen de 20 Echo’s bij het 301 squadron gestationeerd worden. Bovendien zijn er reeds 6 exemplaren in gebruik bij het 302 trainingssquadron in Texas, VS, met plannen om in 2025 nog twee extra toestellen toe te voegen aan de vloot.

Met deze vernieuwingen versterkt de Nederlandse luchtmacht haar positie als een moderne, toekomstbestendige militaire macht.