woensdag , 12 juni 2024
F-16 jachtvliegtuigen

F-16 jachtvliegtuigen oefenen met echte bommen

F-16 jachtvliegtuigen oefenen met echte bommen. Vlieland was eind Januari het mikpunt voor de F-16 jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht. De vliegers oefenden de inzet met echte bommen op de Vliehors Range, een bijzonder oefenterrein op het waddeneiland.

De Vliehors Range is een druk bezocht NAVO-oefenterrein van zeventien vierkante kilometer op het meest westelijke deel van Vlieland. Het is de enige plek in Nederland waar bommen gegooid mogen worden met een explosieve lading. Verschillende helikopters en jachtvliegtuigen van NAVO-landen maken regelmatig gebruik van de oefenlocatie.

Vliehors Range“Ze hebben hier alle ruimte, omdat het oefengebied niet in stedelijk gebied ligt”, zegt commandant Vliehors Range majoor Pieter Bruinink. 
Deze week was het aan de beurt voor een aantal vliegers van de Nederlandse luchtmacht om boven Vlieland te oefenen.

Bij bommen met een explosieve lading komen extra handelingen kijken. Daarom is het essentieel om jaarlijks met explosieven te oefenen en de vaardigheden en procedures te trainen. Niet alleen voor de vliegers, maar ook de bewapenaars.