dinsdag , 28 mei 2024

Nieuwste KLM Cityhopper Embraer 190 landt op Schiphol

Schiphol, 30 april – Om 17:55 uur is de nieuwste – en daarmee laatste uit een reeks van zes Embraer 190’s van KLM Cityhopper – geland op Schiphol. Dit toestel is gespoten in de nieuwe en speciaal voor dit type ontworpen livery. De Embraer 190-100 STD werd vanaf de fabriek in Brazilië, via Tenerife, overgevlogen naar Amsterdam.  KLM Cityhopper beschikt nu over 28 Embraers en heeft hiermee de grootste Embraer 190’s vloot in Europa.

De nieuwste generatie vliegtuigen hebben eenzelfde soort vorm qua neus en belijning. Met enkele aanpassingen in de huidige KLM-livery, is het uiterlijk van de nieuwste Embraer 190 nu een modern uitziende kist, gestroomlijnd en in balans. De overige Embraers worden gefaseerd van de aangepaste livery voorzien. Ook de Fokker 70 toestellen krijgen deze livery en de Boeing 787-900, de Dreamliner, die KLM in het najaar van 2015 verwacht.

Embraer 190 binnen de vloot van KLM Cityhopper
In 2008 werd de eerste Embraer 190 ingezet in de dienstregeling van de KLM dochter. Het toestel kan honderd passagiers vervoeren en onderscheidt zich in het bijzonder door een relatief laag brandstofverbruik. De cabine biedt de passagier veel comfort o.a. door de lederen stoelen in een twee bij twee (per rij) configuratie. Verder is de cabine verdeeld in twee klassen. Het toestel wordt ingezet op 35 van de totaal 53 Europese bestemmingen die door KLM Cityhopper worden bediend. De Fokker 70 vliegt op de resterende 18.

Het nieuwe kleurenschema is ontworpen door René Kemper. 

René Kemper
René Kemper Senior designer – KLM Design

“Na het zien van de artist’s impression die Boeing had gemaakt van de in 2015 te leveren 787-900 Dreamliner, had ik het gevoel dat ze een mooie kans hadden gemist. Zoals in de artist’s impression te zien is, past het rechtlijnige kleurenschema van KLM niet helemaal goed op de Boeing 787. Dit komt door het ontwerp van de neus van de nieuwe generatie vliegtuigen, zoals bijvoorbeeld de Embraer 190 en de Boeing 787. De neuzen van deze toestellen lopen ten opzichte van het midden van de romp verder door naar beneden. Hierdoor komen kleurenschema’s met een rechte lijn niet mooi uit op deze vliegtuigen.” Aldus de 31- jarige grafisch ontwerper van KLM, op KLM BLOG.

De nieuwste Embraer 190 is onderdeel van de continue vlootvernieuwing van KLM. Met de vervanging van zeven Fokker 70’s voor zes nieuwe Embraer vliegtuigen komt de totale vloot in 2014 op 28 Embraer 190 en 19 Fokker70 toestellen.