dinsdag , 16 april 2024
ILenT

ILenT en Landelijke Politie voerden controle uit in kleine luchtvaart

Inspectie Leefomgeving & Transport (ILenT) en de Landelijke Politie inspecteerden zaterdag 17 mei j.l. in een gecoördineerde operatie steekproefsgewijs enkele toestellen en hun gezagvoerders op de vliegvelden Budel, Teuge en Venlo (MLA) Traffic Airport. Het doel van de inspecties was om te controleren of de vliegers zich hielden aan de regels voor vluchtvoorbereiding, zoals: massa- en balansverdeling, olie- en brandstofmanagement, mee te voeren (luchtwaardigheids)certificaten en boordpapieren. Dit ter verhoging van de algemene vliegveiligheid en om een preventief signaal af te geven aan alle luchtvarenden, in dit geval specifiek in de kleine luchtvaart (General Aviation).

Resultaten
In total zijn er 25 inspecties uitgevoerd.

Locaties waar de inspecties zijn uitgevoerd:
– Budel
– Teuge
– Venlo (MLA) Traffic Airport

Bevindingen & sancties:
Budel
– Op de luchthaven Budel werd een vliegverbod opgelegd aan de gezagvoerder van een 2-persoons Cessna die wilde vertrekken zonder te kunnen verklaren of de massa- en balansverdeling binnen de gestelde limieten was. Na daadwerkelijke berekening van de massa- en balans bleek het luchtvaartuig te zwaar te zijn om te mogen starten. De vlieger besluit alleen in plaats van met 2 personen te vertrekken.
– Er werd een proces verbaal opgemaakt tegen een vlieger van een zogenaamde Touring Motor Glider (TMG) die zonder TMG bevoegdheid op het brevet naar Nederland is komen vliegen vanuit de UK. De vlieger beschikte over een privé vliegbrevet (PPL) echter zonder de juiste bevoegdheid een TMG te mogen besturen. Verder waren er enkele kleine technische bevindingen die resulteerden in een aanbeveling aan de gezagvoerder.

Teuge
– Drie gezagvoerders moesten eerst een recente vliegkaart gaan regelen voordat ze de geplande vluchten konden uitvoeren.

Venlo
– Hier bleek dat er toch zwaardere general aviation toestellen landen en opstijgen dan toegestaan (TrafficPort Venlo is een Micro Light Aircraft vliegveld). Een MLA is een niet gecertificeerd luchtvaartuig met een maximum startgewicht van 450 kg. Op Venlo blijken gecertificeerde toestellen tot 1.400 kg of zwaarder te komen. In totaal zijn daar 4 luchtvaartuigen geïnspecteerd die te zwaar waren. ILenT heeft de gezagvoerders hiervoor gewaarschuwd.

De komende maanden zullen ILenT en Landelijke Politie weer op diverse locaties inspecteren.

Bron: Persvoorlichting ILenT