dinsdag , 28 mei 2024

Nederlandse F-35’s in Californië

2 F-35’s van de Koninklijke Luchtmacht zijn vrijdag van Eglin Air Force Base in Florida naar Edwards Air Force Base in Californië gevlogen. De Joint Strike Fighters gaan in ‘the golden state’ deelnemen aan de operationele test- en evaluatiefase. 

Na een circa 5 uur durende vlucht kwamen de gevechtstoestellen veilig aan in Californië. Hier neemt het 323 squadron deel aan de uitvoering van de operationele test- en evaluatiefase van de F-35. Niet alleen worden de operationele capaciteiten van het F-35 wapensysteem gevalideerd, ook wordt de Koninklijke Luchtmacht voorbereid ‘op het opereren met een zeer veelzijdig vijfde generatie jachtvliegtuig’, aldus 323 Detachement-commandant kolonel Bert de Smit.

Een belangrijk onderdeel van deze fase is de inzet in een conflictfase. Kolonel de Smit: “Aspecten als zelfverdediging en het uitschakelen van zowel lucht- als gronddoelen worden geëvalueerd. De inzet van het toestel zelf, het inrichten van een logistieke organisatie en ondersteunende ICT systemen en het vaststellen van onderhoudsprocedures komen aan bod.”

Toestellen
Het is de bedoeling dat de eerste F-35’s vanaf 2019 naar Nederland komen. Defensie schaft er ten minste 37 aan. Inmiddels zijn circa 20 technici, 4 vliegers en circa 10 medewerkers in een ondersteunende rol opgeleid om met de F-35 te werken. Kolonel de Smit is dusver tevreden: “Hoe meer ervaring we opdoen met het toestel, hoe duidelijker het wordt dat dit veelzijdige jachtvliegtuig het juiste antwoord is op de uitdagingen van de toekomst.”