zaterdag , 18 mei 2024
Zweefvliegen

Zweefvliegen: een rondje langs de velden …

Zweefvliegen: een rondje langs de velden … De maanden juli en augustus staan weer bol van de grote internationale zweefvliegwedstrijden. We gaan er even een paar met u langs.

  • 18th FAI European Gliding Championships, Öcsény (Hongarije)

Klassen: open/18 m./20 m. tweezitters
Periode: 12-25 juli 2015

Jeroen Verkuijl (JS-1C EVO) behaalde hier voor Nederland – met 7619 punten – een eervolle 3e plaats in het eindklassement van de openklasse. Hij eindigde daarmee achter de twee Poolse deelnemers Lukasz Wojcik (1 – 7886 punten) en Lukasz Wojcik (2 – 7767 punten).

Link: www.egc2015.hu

  • 18th FAI European Gliding Championships, Riëti (Italië)

Klassen: 15 m./standaard/club
Periode: 2 – 15 augustus 2015
Nederlandse deelnemers:
– Jelmer Wassenaar (LS-10/15 m.)
– Sjaak Seelen (Discus 2/standaard).

Er zijn geen Nederlandse deelnemers in de clubklasse. Sjaak stond gedurende twee dagen – mede door de dagoverwinning op de eerste- en een zesde plaats op de tweede dag – op de eerste plaats van het algemeen klassement. De derde dag bleek helaas voor Sjaak “een duur dagje” te worden. Hij verloor 200 punten op de huidige nr. één, Lukasz Blaszcyk – eveneens op Discus 2 – uit Polen. Dit was overigens een behoorlijke racedag waarbij de winnaar een gemiddelde snelheid van bijna 130 km/h. wist te behalen, over een afstand van 471 km. En dat met een standaardklasse kist!

Sjaak en Jelmer staan, in hun eigen klasse, op respectievelijk de 3e (3654 punten) en 21ste plaats (2409 punten).

Link: www.spr.aero/faiegc2015

  • 8th FAI Women’s World Gliding Championships, Arnborg (Denemarken)

Klassen: 15 m./standaard/club
Periode: 1 – 15 augustus
Nederlandse deelneemsters:
– Natasja van der Neut (ASG-29/15 m.)
– Annemiek Koers (Std. Cirrus/club)
– Doortje Grunder-Bleeker (DG-300/club)
– Lilian de Bruin (LS-4b/club)

Nederland heeft deze keer maar liefst 4 deelneemsters afgevaardigd. De stemming zat er na de eerste wedstrijddag bij de Nederlandse deelnemers – door een eerste (Annemiek) en tweede plaats (Doortje) – meteen goed in. Door het wat grillige verloop van ieders dagresultaten staan zij na dag 4 op respectievelijk een 9e en 12e plaats. Lilian staat op de 13e plaats. Natasja staat in de 15 m. klasse op een 9e plaats.

Het weer laat zich in Denemarken overigens niet van haar beste kant zien. Gedurende de trainingsweek die aan dit WK voorafging kon er slechts op één van de zes dagen gevlogen worden. En dan nog maar mondjesmaat. Ook tijdens de wedstrijd valt het weer tegen. Van de vijf wedstrijddagen zijn er inmiddels al twee gecanceld.

Voor vandaag staat er voor de drie dames in de club een race task over een driehoek van 156,1 km. op het programma. Natasja zal in de 15 m. haar 193,4 km. in een zo kort mogelijke tijd moeten zien af te leggen.*

* Onder voorbehoud van wijzigingen in de opdrachten

Link: http://www.spr.aero/faiwwgc2015