dinsdag , 28 mei 2024
Bugatti 100p

Heeft uw Bugatti ook zo’n last van startproblemen?

Burns Flat, Oklahoma (VS), 21 augustus 2015 – De replica van de Bugatti 100P racer heeft afgelopen woensdag wat ‘startproblemen’ gehad tijdens haar eerste proefvlucht. De Bugatti heeft daarbij lichte schade opgelopen aan de twee ‘counter rotating’ propellers, toen zij met de neus de grond raakte. Er deden zich vermoedelijk problemen voor met de rechter rem van het (hoofd)landingsgestel waardoor de kist met relatief lage snelheid wegdraaide en in zachte modder langs de baan terecht kwam.

De bouwers noemden de vlucht niettemin een succes en meldden dat de tweemotorige racer tijdens de start zonder problemen los kwam. Nadat de piloot een hoogte van ongeveer 100 voet had bereikt, probeerde hij de kist weer op de ruim 4000 meter lange baan neer te zetten. Daarbij bleef de Bugatti langer ‘floaten’ dan verwacht, maar was er nog voldoende ruimte om te stoppen, volgens enkele leden van het team. Het is nog onduidelijk of de Suzuki motoren (inderdaad, van een motorfiets), hierbij schade hebben opgelopen.

“Dit is nu eenmaal inherent aan het testvliegen met een nieuw ontwerp”, schreef het Bugatti 100P testteam op haar Facebook pagina, na het incident. “Belangrijker is dat we met succes voor de eerste keer met de kist gevlogen hebben. Ze vloog fantastisch.”

De Bugatti 100P draagt de naam ‘Le Rêve Bleu’ (De Blauwe Droom) en is een 1:1 replica van het – door auto-ontwerper Ettore Bugatti ontworpen – toestel, waarmee hij in 1939 aan een airrace deel wilde nemen. De Tweede Wereldoorlog gooide echter roet in het eten. Ettore verborg de 100P in een schuur, op zijn landgoed in de buurt van Parijs, zodat deze niet in handen van de Duitsers zou vallen. Ettore Bugatti overleed in 1947. In de 60’er jaren kocht een Bugatti liefhebber het toestel en liet het naar Amerika vervoeren. Daar vond het een derde eigenaar die tot tweemaal toe een restauratiepoging ondernam. Deze doneerde de kist uiteindelijk aan het EAA museum in Oshkosh.

Sommigen noemen de ‘art deco-achtige’ Bugatti 100P het mooiste toestel dat nooit gevlogen heeft. Met een beetje geluk kan men – na de nodige reparaties – de testvluchten weer hervatten. Wie weet behalen ze zelfs de gehoopte topsnelheid van iets meer dan 320 km/h.

Links:
– bugatti100p.com
– vareninnederland.nl/2015/10/2e-start-bugatti-100p-nu-wel-succesvol

Foto: Mark Myers Lokatie: Harvey Young Airfield, OK 31 January 2014.

Bugatti 100p