zaterdag , 25 mei 2024

Opening multifunctioneel parkeergebouw P1 Eindhoven Airport

Op 1 oktober wordt P1, het herbouwde multifunctionele parkeergebouw van Eindhoven Airport, opgeleverd. De ingebruikname van dit complex waarin tal van functies zijn ondergebracht, markeert de eerste stap in de metamorfose van het voorterrein van Eindhoven Airport tot een aangenaam verblijfsgebied waar belangrijke rollen zijn weggelegd voor groen, kunst, technologie en design.

P1 is gelegen pal tegenover de terminal. Het modern vormgegeven pand combineert diverse functies. Naast 780 parkeerplaatsen (inclusief een Kiss & Ridezone) en diverse oplaadpunten voor elektrische auto’s beschikt het gebouw over een ruim opgezette overdekte OV-terminal en een fietsenstalling met 110 plekken. Daarnaast is in het gebouw een vestiging van McDonald’s met restaurant en McDrive ondergebracht.

Roel Hellemons, directeur Eindhoven Airport:
“We zijn er trots op dat we P1 binnenkort in gebruik kunnen nemen. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van velen is dit complex volledig herbouwd. Hierbij zijn de geleerde lessen uit de diverse onderzoeken naar de gedeeltelijke instorting meegenomen.”

Voor Eindhoven Airport is de ingebruikname van P1 een belangrijke stap in de kwaliteitsimpuls van het luchthavengebied. De opwaardering van het gebied past bij de strategie van Eindhoven Airport waarbij de transitie wordt gemaakt van kwantiteit naar kwaliteit. Eindhoven Airport beweegt mee met de Brainportregio; het investeren in kwaliteit op diverse gebieden is daarbij het centrale uitgangspunt.

Een goede bereikbaarheid- ook met openbaar vervoer- is een van de pijlers uit de strategie van Eindhoven Airport. Daarbij past ook de realisatie van de ruim opgezette overdekte busterminal in het complex waarvoor de provincie Brabant een subsidie verleende.

Gedeputeerde Christophe Van der Maat (Mobiliteit en Financiën):
“Voor de provincie was financieel bijdragen aan deze nieuwe OV-terminal natuurlijk een ‘no-brainer’. Een internationaal vliegveld moet goed aangesloten worden op het OV. Met deze terminal maken we het voor reizigers die reizen via Eindhoven Airport een stuk aantrekkelijker om met het OV van en naar de luchthaven te reizen. Maar de nieuwe OV-terminal is ook een mooi welkom voor gasten die Eindhoven en Brabant bezoeken.”

Parkeerders kunnen P1 met en zonder reservering gebruiken. Reserveren van een plek in P1 kan vanaf nu via www.eindhovenairport.nl met aankomst vanaf 7 oktober.

Het nieuwe complex is ontworpen door De Bever Architecten uit Eindhoven. De architect heeft bij het ontwerp van het complex gekozen voor een glooiende vorm die past bij de vorm van de terminal en het Tulip Inn-hotel. Het ontwerp sluit naadloos aan bij de beschikbare ruimte en multifunctionaliteit van het gebouw.  

De bouw is uitgevoerd door BAM Bouw & Techniek uit Eindhoven. P1 is duurzaam gebouwd en heeft het BREEAM-keurmerk met beoordeling ‘very good’. BREEAM beoordeelt gebouwen op negen duurzaamheidsonderwerpen. Het lichtplan in het complex is ontwikkeld door de Eindhovense lichtarchitect Har Hollands.  In de regio zijn onder meer het lichtplan voor het viaduct bij de High Tech Campus en de rode schoorsteen op Strijp S van zijn hand.

Direct na de ingebruikname van P1 wordt gestart met de facelift van het voorterrein direct grenzend aan de terminal. Dit gebied gaat op de schop en wordt ingericht tot een verblijfsgebied dat ook dienst kan doen als evenemententerrein. Tevens biedt het voorterrein plaats aan ‘de parels van de regio’ zodat op het terrein van de luchthaven al zichtbaar wordt wat er in de Brainportregio op tal van gebieden gebeurt.

Naast de upgrade van het voorterrein wordt ook de verbinding naar de terminal sterk verbeterd. Zo wordt een ruim opgezette Airport Boulevard aangelegd vanaf parkeergarage P4 naar de terminal. Het lichtplan van het voorterrein en boulevard wordt ook verzorgd door lichtarchitect Hollands. In beide gebieden komen lichtmasten met programmeerbare gekleurde leds. De programmering kan gerelateerd worden aan thema’s en/of aan de actualiteit. Hollands: “We zetten met het lichtplan de lichtstad op de kaart. De verlichting- bestaande uit bewegende lijnen- moet vooral uitstijgen boven het functionele. Deze moet emotie oproepen, een verhaal vertellen en zorgen voor beleving.”   

Bij de herontwikkeling van het gebied neemt ook het groen een prominente plek in. Er worden tal van bomen geplant waarvan een aantal wordt uitgelicht. De landschapsinrichting voor het gebied is in handen van MTD Landschapsarchitecten uit Den Bosch. De oplevering van het voorterrein en de Airport boulevard staat gepland voor april 2020.