vrijdag , 12 april 2024
Fiets van Messel Award

Mark Uleman winnaar Fiets van Messel Award 2014

Gilze Rijen, 6 oktober 2014 – De fiets van Messel Award 2014 is toegekend aan Mark Uleman, begenadigd DC3, DC4 en Catalina technicus. De Jury bestaande uit voormalig Martinair CEO, dr. J.M. Schröder, Luitenant-generaal b.d. B.A.C. Droste, Peter Legro voormalig CEO Transavia en schaatskampioen Leo Visser heeft Mark Ulemans de Fiets van Messel Award 2014 toegekend.

Mark Uleman heeft zich als technicus zeer verdienstelijk gemaakt waarbij grote projecten werden aangepakt zoals restauraties van de DDA DC3, DC4 en de Catalina van de Stichting PBY. Mark is een allround technicus met een specialisatie in electrical systems en electrical power. Verder is Mark iemand die graag anderen als instructeur iets wil bijbrengen. De Award is zeer verdiend. Gefeliciteerd Mark! (foto door Johan Lemmers KLU historische vlucht)

Fiets van Messel Award
Fiets van Messel AwardElke twee jaar reikt de Nationale Federatie Historische Luchtvaart de “Fiets van Messel Award” uit aan iemand of een organisatie die zich in Nederland verdienstelijk heeft gemaakt voor de historische luchtvaart. De prijs is in het jaar 2001 ingesteld, het voorbereidende werk werd door voormalig NFHL voorzitter Peter J. de Raaf gedaan. De prijs bestaat uit een prachtige ets van de Noord-Hollandse kunstenares Leentje Linders.

Gerson “Fiets” van Messel geldt als één van de pioniers van de Nederlandse luchtvaart. Via het Korps Wielrijders van de Landmacht ging hij naar de vliegopleiding in Soesterberg. Hij was jarenlang in dienst bij de KLM en ging in 1956 met pensioen als gezagvoerder op de Lockheed Constellation. Het jet tijdperk moest nog beginnen. “Fiets” was voor en na zijn pensionering een belangrijke pleitbezorger voor met name de historische luchtvaart. Op 15 augustus 1999 vloog hij in de door de Aviodome aangeschafte Douglas DC-2 het laatste stuk van de overtocht uit South-Carolina naar de thuisbasis Schiphol. Na de landing werd hij op de schouders genomen.

Een kleine twee weken later vloog “Fiets” met de North American B-25 Mitchell van de Duke of Brabant AF vanaf Eindhoven Airport. De DC-2 was op die dag daar toevalligerwijs ook aanwezig in het kader van een promotionele tour. Op 24 januari 2000 overleed Gerson van Messel op 97-jarige leeftijd. Ter nagedachtenis aan deze markante Nederlandse promotor van de luchtvaart en ter promotie van de historische luchtvaart, heeft de Nationale Federatie Historische Luchtvaart in 2001 de ‘Fiets van Messel Award’ ingesteld.

Foto: Johan Lemmers KLU historische vlucht. Vlnr: Hans Nordsiek, Prudent Staal, Jaap Mesdag, Mark Uleman, Arjan Dros, Klaas van der Ham.